PODSTAWOWE DIETY SERWOWANE W SANATORIUM

Dieta cukrzycowa

Dotyczy schorzeń, w których występuje przewlekła hiperglikemia z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, wywołane nieprawidłowym wydzielaniem lub działaniem insuliny. Dieta u osób z cukrzycą jest bardzo ważna częścią terapii. Dieta cukrzycowa dostarcza odpowiedniej ilości białka, węglowodanów które dostarczane są w diecie w postaci złożonej. Posiłki główne zawierają białko zwierzęce, warzywa, owoce dieta jest bogata w błonnik pokarmowy, co pozwala na regulacje pracy przewodu pokarmowego oraz spalania wchłaniania węglowodanów i wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi po posiłku. Ograniczone jest spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zastępując je tłuszczami pochodzenia roślinnego.

Dieta wątrobowa

Stosowana w schorzeniach wątroby . Ogranicza spożycie produktów i potraw tłustych, półproduktów wzdymających , zawierających  stosunkowo dużo błonnika, wędzonych, potrawy przygotowywane są różnymi sposobami: na parze, gotowane na wodzie, duszone bez dodatku tłuszczu, pieczone w pergaminie i foli aluminiowej.

Dieta lekkostrawna

Stosowana jest  w schorzeniach przewodu pokarmowego, okresach rekonwalescencji, w stanach gorączkowych, w żywieniu osób starszych. W diecie tej ogranicza się  spożycie produktów i potraw tłustych, półproduktów wzdymających, zawierających  stosunkowo dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób ostro doprawionych.

Dieta niskokaloryczna

Przewidziana jest dla osób z nadwagą lub otyłością, stosowana jest również w początkowym okresie rekonwalescencji po przebytych niektórych chorobach. Zadaniem diety jest zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością i uzyskanie należytej masy ciała. Zmniejszenie masy ciała uzyskuje się przez obniżenie wartości energetycznej diety poniżej dobowego zapotrzebowania danej osoby. Dieta niskokaloryczna dostarcza odpowiedniej ilaści białka, witamin i składników mineralnych. Zmniejszenie wartości energetycznej diety uzyskujemy przez zmniejszenie ilości tłuszczu , w pierwszej kolejności dodawanego do potraw, ale i tłuszczu występującego w produktach spożywczych. Zmniejsza się ilość produktów bogatych w węglowodany.

Dieta bezglutenowa

wyłacznie dla osób posiadajacych waźne wskazanie lekarskie


Dieta bezglutenowa stosowana jest u osób nie tolerujących glutenu.  w naszej diecie całkowicie eliminujemy produkty zawierające gluten. Z diety wykluczamy przetwory z pszenicy, pszenżyta, żyta, jęczmienia i owsa. Zastąpione są one przez produkty nie zawierające glutenu, naturalnymi produktami bezglutenowymi takimi jak: wyroby z ryżu, kukurydzy, gryki, prosa, skrobi ziemniaczanej. Poza eliminacją z jadłospisu tradycyjnych produktów zbożowych takich jak: pieczywo, makarony, kasze, płatki, mąkę, ciasta słodycze, wykluczamy również przetwory do których mogła być dodana mąka lub sam gluten.

DIETA TYSIĄCA KALORII

Dieta 1000kcal jest najbardziej znaną i polecana jako skuteczny sposób odchudzania. W diecie tej zmniejsza się ilość produktów zawierających tzw. puste kalorie czyli duże ilości tłustego mięsa, tłustych wędlin, sery (w szczególności żółty). Wyłączamy ostre potrawy, pobudzające apetyt. Dieta 1000 kcal dostarcza do naszego organizmu niezbędne składniki takie jak białko, tłuszcze, węglowodany w odpowiednich ilościach. Dietę tą będziesz mógł kontynuować w domu, nauczymy Cie jak zdrowo jeść i nie tyć:)